Mednarodna razstava starodobnikov DSV Kamnik
ob stoletnici Arboretuma Volčji Potok in Ford T
25. avgust 2019

V čudovitem sončnem vremenu so člani Društva starodobnih vozil Kamnik v počastitev častitljivega jubileja našega Arboretuma Volčji Potok, ki letos praznuje stoto obletnico, odkar je bilo posajeno prvo drevo in je bila postavljena zasnova arboretuma, predstavili svoja najstarejša in najlepša vozila.

Med njimi je vsekakor imel posebno mesto drugi stoletnik - avtomobil Ford T. Gre za eno najslavnejših vozil, saj se je s tem avtomobilom začela prava zgodovina avtomobilizma, prispeval pa je tudi k povečani mobilnosti. To je bilo namreč prvo vozilo, ki je bilo sestavljeno na tekočem traku, zato tudi cenejše in dostopnejše od ostalih. Mi smo si ga lahko ogledali v obliki edinstvene replike: vozila, ki ga je izdelal Marko Kveder v celoti iz lesa. Najpomebneje pa je, da smo se lahko pogovorili z avtorjem in izvedeli za vse podrobnosti nastajanja tega vozila.

Razen Forda T smo si lahko ogledali še vozila Picolo letnik 1906 (replika), Donnet zedel C1 6 letnik 1926, Buick 5950 letnik 1927, Packard letnik 1937 in Škoda Popular 998 letnik 1938. Zraven teh so bili na ogled še štirje mlajši starodobniki: Ford Tunderbird cabriolet letnik 1957, Volkswagen karmann ghia letnik 1966, Cadillac eldorado letnik 1971 in Lincoln continental mark 4 letnik 1972.

Razstavo so pozdravili direktor Arboretuma g. Aleša Ocepka, župan Občine Kamnik g. Matej Slapar, predsednik Zveze satorobnih vozil Slovenije g. Janko Uratnik, predsednik Zveze starodobnikov Hrvaške g. Antun Presečki, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in predsednik DSV Kamnik g. Miroslav Vrhovnik.

Razstavo vozil smo v popoldanskem času popestrili še z modno revijo, v kateri so udeleženci predstavili oblačino dediščino. Večina lastnikov starodobnih vozil namreč poskrbi, da so tudi sami oblečeni v oblačila, ki pripradajo obdobju, v katerem so nastala njihova vozila. Med modno revijo so predstavili ta oblačila in povedali še kako zanimivost o tistem času. Strokovna žirija, ki jo je vodil dr. Simetinger, je nato izmed sodelujočih izbrala tri zmagovalne predstavnike. Tretje mesto so zasedle predstavnice Predic, drugo mesto je pripadlo Marku Kvedru, prvo mesto pa sta zasedla Martina in Alojz Lenček. Izbor zmagovalnih predstavnikov je popestril dr. Simetinger z zanimivo in strokovno poglobljeno analizo sodelujočih oblačil.

Društvo se zahvaljuje vsem sodelujočim lastnikom starodobnih vozil, sponzorjem, Arboretumu Volčji Potok, Občini Kamnik in Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik za sodelovanje.

Razstava je bila znova zelo zanimiv in poučen dogodek in vabilo na revijo starodobnih vozil v letu 2020.


Razstava Arboretum 2019
Foto: Janez Kukec Mezek