Revija starodobnih vozil DSV Kamnik 2022
20. do 22. maj 2022

Po dveh »koronskih« letih, v katerih je bilo Društvo starodobnih vozil Kamnik (DSVK), tako kot tudi ostala društva, prisiljeno omejiti svoje aktivnosti na minimum in je izvedlo le razstavo starodobnih vozil v lasti članov DSVK avgusta 2021 v Arboretumu Volčji potok, se je letos vrnilo na običajen ritem dela. Mogoče še v nekoliko okrnjenem obsegu, saj je korona vseeno krojila in omejevala udeležbo, vendar pa tudi tokrat znova z mednarodno udeležbo.

Uvod v celotno dogajanje je bil 18. maja, ko je član Marko Kveder pripravil dan odprtih vrat v svojem muzeju, v katerem ima razstavljene rezultate svojega razvojnega dela, vse nas pa je najbolj zanimalo seveda leseno vozilo Ford T, ki ga je izdelal v teh prostorih. In pogovor z Markom o izdelavi avtomobila je vedno izredno zanimiv. Vsakokrat izvemo kaj novega.

Sama revija se je začela v petek, 20.maja, s prihodom nekaterih udeležencev iz oddaljenih krajev in s spoznavnim večerom. V letošnjem letu nam je gostoljubje ponudil Samostan Mekinje, kjer je bilo na varovanem dvorišču tudi dovolj prostora za vozila udeležencev. Prisotne pa je v dobro voljo spravila tudi Majči.

Sobota, 21 maja, je bila dan za predstavitev vozil prebivalcem Kamnika in Moravč.

Začeli smo zjutraj s prihodom vozil v Kamnik in njihovo predstavitvijo, nakar so bila vozila na ogled po starem mestnem jedru Kamnika. Lepo vroče vreme je pripeljalo veliko število Kamničanov v center in imeli so kaj videti. Vozila so bila razporejena v tri kolone, pri čemer so prvo kolono sestavljali atraktivni »mlajši« starodobniki, drugo kolono starodobna vozila v lasti članov DSVK in tretjo kolono starodobniki od leta 1889 do 1945. Skupno se je predstavilo 43 vozil, kolone pa so seveda sestavljala tudi obvezna spremljevalna vozila.

Kot je to v navadi so udeležence revije in prisotne gledalce pozdravili župan Občine Kamnik g. Matej Slapar, predstavnik FIVE g. Janko Uratnik, predstavnik SVS g. Edi Glavič, v. d. direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik g. Luka Svetec in predsednik DSVK g. Miroslav Vrhovnik.

Sredi dneva pa so se kolone ločeno podale na vožnjo proti Moravčam, kjer sta udeležence pozdravila Pihalna godba Moravče in župan Občine Moravče dr. Milan Balažic. Po krajšem postanku so se vozila vrnila v okrilje dvorišča Samostana Mekinje, kjer smo dan zaključili z večerjo, podelitvijo priznanj udeležencem in v prijetnem druženju.

Drugi dan revije je potekal tako, kot že nekaj let. Vozila so se odpeljala do Arboretuma Volčji potok, kjer nam je vodstvo parka znova prepustilo trato takoj za vhodom v park. Na tej čudoviti trati smo lahko razporedili vozila in s tem omogočili obiskovalcem parka ogled tudi tehnične kulturne dediščine.

Sredi dneva je sledilo uradno odprtje drugega dne revije z nagovori predstavnika FIVE g. Janka Uratnika, direktorja Arboretuma Volčji potok g. Aleša Ocepka in predsednika DSVK g. Miroslava Vrhovnika. Vse nas je zelo razveselilo tudi vabilo g. Ocepka na ponovno srečanje v parku naslednje leto.

Pred zaključkom revije starodobnikov smo izpeljali še modno revijo udeležencev revije. Svoja oblačila je prikazalo sedem skupin in posameznikov, stroga žirija pa je upoštevala predvsem usklajenost oblačil z obdobjem, kamor sodi udeleženčevo vozilo in način nošnje obleke. Obiskovalce so vsa oblačila presenetila z izvirnostjo Arboretum Volčji potok pa je udeležence modne revije nagradil s cvetjem.

Letošnja revija starodobnih vozil je znova pokazala veliko ljubezen in skrb lastnikov za njihove konjičke in pa potrebo obiskovalcev, da si ta vozila lahko ogledajo in se o njih pogovorijo. Navsezadnje so ta vozila še imela svojo »dušo«.

Seveda je potrebno omeniti tudi pomoč sponzorjev, brez katerih takega projekta ni mogoče normalno izpeljati.

Na svidenje naslednje leto v Kamniku.


Kamnik - predvečer in začetek revije
Foto: Janez Kukec Mezek
 
Postanek v Moravčah
Foto: Janez Kukec Mezek

Kamnik - zaključek prvega dne
Foto: Janez Kukec Mezek
 
Arboretum Volčji potok
Foto: Janez Kukec Mezek