Razstava starodobnih vozil DSV Kamnik 2021
29. avgust 2021

Letos mineva 20 let od ustanovitve Društva starodobnih vozil Kamnik (DSVK). In v počastitev te obletnice se je društvo po več kot dveh letih znova predstavilo širši javnosti. Tokrat z razstavo starodobnih vozil v lasti njegovih članov.

Tako so zadnjo nedeljo v avgustu v hladnem, a sončnem jutru, člani pripeljali 35 svojih starodobnih avtomobilov in 6 starodobnih motorjev na ogled v Arboretum Volčji potok, ki je znova ponudil svoj prostor za to razstavo. Tokrat so nas namestili na trate takoj ob vhodu v park in nam dodelili indonezijski paviljon kot prostor za uradni del razstave.

Obiskovalci so si začeli ogledovati avtomobile še preden smo uspeli vse razstaviti in opremiti s tablami s podatki. Lep sončen dan je nakazoval na velik obisk in tako je tudi bilo.

Uradno odprtje razstave se je začelo ob enajsti uri, ko so udeležence nagovorili direktor Arboretuma Volčji potok, gospod Aleš Ocepek, župan Občine Kamnik, gospod Matej Slapar, direktor Zavoda za turizem in šport Občine Kamnik, gospod Rok Jarc, predsednik društva, gospod Miroslav Vrhovnik in predsednik Zveze društev starodobnih vozil Slovenije, gospod Janko Uratnik. V svojih nagovorih so pozdravili vse udeležence in vsak s svojega zornega kota osvetlili dvajset let delovanja društva in njegov prispevek k ohranjanju tehnične kulture v Sloveniji in obogatitvi turistične ponudbe občine Kamnik.

Uradnemu odprtju je sledila podelitev priznanj ob jubileju, pri čemer je predsednik društva prejel tudi priznanji Občine Kamnik in Zveze društev starodobnih vozil Slovenije za opravljeno delo v teh dvajsetih letih.

Sledilo je predstavljanje razstavljenih avtomobilov obiskovalcem, občasno pa smo z enim od avtomobilom po parku zapeljali tudi nekaj otrok in s tem njim in njihovim staršem še dodatno polepšali dan.

V primerjavi s starostjo razstavljenih vozil dvajset let društva sicer ne izgleda neka posebno častitljiva starost, vendar lahko ugotovimo, da je društvo v tem času naredilo veliko in pomembno delo pri ohranjanju tehnične kulture. In kar je najpomembneje, energija nam še ni zmanjkalo, novih idej tudi ne in v malo bolj predvidljivih časih bomo znova izvedli mednarodne razstave starodobnih vozil. Tudi Arboretum Volčji potok in Občina Kamnik sta obljubila podporo pri tem.


Razstava Arboretum 2021
Foto: Janez Kukec Mezek

Mednarodna razstava starodobnikov DSV Kamnik
ob stoletnici Arboretuma Volčji Potok in Ford T
25. avgust 2019

V čudovitem sončnem vremenu so člani Društva starodobnih vozil Kamnik v počastitev častitljivega jubileja našega Arboretuma Volčji Potok, ki letos praznuje stoto obletnico, odkar je bilo posajeno prvo drevo in je bila postavljena zasnova arboretuma, predstavili svoja najstarejša in najlepša vozila.

Med njimi je vsekakor imel posebno mesto drugi stoletnik - avtomobil Ford T. Gre za eno najslavnejših vozil, saj se je s tem avtomobilom začela prava zgodovina avtomobilizma, prispeval pa je tudi k povečani mobilnosti. To je bilo namreč prvo vozilo, ki je bilo sestavljeno na tekočem traku, zato tudi cenejše in dostopnejše od ostalih. Mi smo si ga lahko ogledali v obliki edinstvene replike: vozila, ki ga je izdelal Marko Kveder v celoti iz lesa. Najpomebneje pa je, da smo se lahko pogovorili z avtorjem in izvedeli za vse podrobnosti nastajanja tega vozila.

Razen Forda T smo si lahko ogledali še vozila Picolo letnik 1906 (replika), Donnet zedel C1 6 letnik 1926, Buick 5950 letnik 1927, Packard letnik 1937 in Škoda Popular 998 letnik 1938. Zraven teh so bili na ogled še štirje mlajši starodobniki: Ford Tunderbird cabriolet letnik 1957, Volkswagen karmann ghia letnik 1966, Cadillac eldorado letnik 1971 in Lincoln continental mark 4 letnik 1972.

Razstavo so pozdravili direktor Arboretuma g. Aleša Ocepka, župan Občine Kamnik g. Matej Slapar, predsednik Zveze satorobnih vozil Slovenije g. Janko Uratnik, predsednik Zveze starodobnikov Hrvaške g. Antun Presečki, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in predsednik DSV Kamnik g. Miroslav Vrhovnik.

Razstavo vozil smo v popoldanskem času popestrili še z modno revijo, v kateri so udeleženci predstavili oblačino dediščino. Večina lastnikov starodobnih vozil namreč poskrbi, da so tudi sami oblečeni v oblačila, ki pripradajo obdobju, v katerem so nastala njihova vozila. Med modno revijo so predstavili ta oblačila in povedali še kako zanimivost o tistem času. Strokovna žirija, ki jo je vodil dr. Simetinger, je nato izmed sodelujočih izbrala tri zmagovalne predstavnike. Tretje mesto so zasedle predstavnice Predic, drugo mesto je pripadlo Marku Kvedru, prvo mesto pa sta zasedla Martina in Alojz Lenček. Izbor zmagovalnih predstavnikov je popestril dr. Simetinger z zanimivo in strokovno poglobljeno analizo sodelujočih oblačil.

Društvo se zahvaljuje vsem sodelujočim lastnikom starodobnih vozil, sponzorjem, Arboretumu Volčji Potok, Občini Kamnik in Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik za sodelovanje.

Razstava je bila znova zelo zanimiv in poučen dogodek in vabilo na revijo starodobnih vozil v letu 2020.


Razstava Arboretum 2019
Foto: Janez Kukec Mezek

Društvo starodobnih vozil Kamnik na
Sejmu lova in ribolova v Gornji Radgoni
12. - 14. april 2019

V okviru tradicionalnega sejma lova in ribolova v Gornji Radgoni je potekala tudi mednarodna revija starodobnih vozil v organizaciji Zveze Starodobnih vozil Slovenije, ki se je je udeležilo tudi Društvo starodobnih vozil Kamnik s štirimi izjemnimi vozili.

Na razstavenm prostoru so bili razstavljeni leseni Ford T 1919 Marka Kvedra, Dodge Roadster 1924 Draga Kukoviča, Donnet Zedel C16 1926 Lojzeta Lenčka in Buick 1927 Saše Benedika. Vsi štirje lepotci so bili pravi magnet za obiskovalce.


Razstavni prostor
Foto: Janez Kukec Mezek

Marko Kveder je predstavil leseni Ford T
8. septembra 2018

8. septembra smo se udeležili prav posebnega dogodka, na katerem je Marko Kveder predstavil dokončan avtomobil Ford T, v celoti izdelan iz lesa. Original so prvič predstavili oktobra leta 1908, je pa pomenil pravo revolucijo v avtomobilski proizvodnji.

Prireditev, ki se je je udeležilo veliko število obiskovalcev, se je začela s kratkim koncertom pevke Dite, nadaljevala pa z izčrpnim prikazom nastajanja avtomobila. Pri tem je Marko postregel z zelo podrobnim opisom načina dela, izzivov, ki jih med delom ni manjkalo, in kar precejšnjim številom inovativnih rešitev, ki so pripeljale do dokončanega avtomobila. Ves ta čas je glavna zvezda večera počivala prekrita s tančičo.

Sledili so nagovori gostov, med ostalim tudi predsednika Zveze Starodobnih vozil Slovenije g. Janka Uratnika in predsednika Društva Starodobnih vozil Kamnik g. Vrhnovnika, nakar smo si lahko ogledali slavljenca v vsem sijaju. In pokazal je, da se izredno dobro počuti, saj je motor takoj zapredel.

Prireditev se je zaključila najprej z daljšim drugim delom koncerta pevke Dite, nato pa z druženjem prisotnih.

Marku Kvedru čestitamo za uspeh in čudovito izdelan avtomobil


Ford T
Foto: Janez Kukec Mezek

Mednarodna revija starodobnikov
19. do 20. maj 2018

Tretji vikend v maju, 19. - 20. maja 2018, smo znova uspešno izvedli Mednarodno revijo starodobnikov DSV Kamnik 2018. Na reviji se je predstavilo 22 starodobnih avtomobilov od letnika 1889 (Lavrin Clement) do 1945 in 14 starodobnih motorjev od letnika 1900 (De Dion Bouton 327 ccm), 13 starodobnih mercedesov, od katerih je najstarejši Mercedes 1570/100PS iz leta 1924, 12 starodobnih kadilakov (najstarejši iz leta 1953), 24 starodobnih vozil v lasti članov našega društva in 16 motorjev Harely Davidson, ki nas zadnjih nekaj let spremljajo in omogočajo nemoteno vožnjo starodobnikov.

Ta edinstvena tovrstna revija v Sloveniji, se je pričela v soboto, 19. maja 2018 s prihodom udeležencev v Eko resort pod Veliko planino. Vozila smo razporedili po celotnem Eko resortu, kjer so bili na ogled obiskovalcem do večernih ur. Ob 10.30 uri smo revijo uradno odprli z nagovori predsednika društva g. Miroslava Vrhovnika, predsednika Zveze Starodobnih vozil Slovenije g. Janka Uratnika, predsednika zveze starodobnih vozil Hrvaške g. Antuna Presečkega in direktorja Eko resorta g. Matjaža Zormana.

Po odprtju revije so obiskovalce razveseljevali “Kunštni prleki – Prleška republika”, imetniki vozil pa so odšli na krajše izlete v Zdravilni gaj Tunjice in baročno cerkev sv. Ane v Tunjicah, v Avto Kveder – tehnični pregledi Lukovica in na ogled Loškega muzeja v škofjeloški grad.

Ob 17. uri smo izvedli modno revijo starodobnih oblačil udeležencev revije, po njej pa je sledila podelitev priznanj udeležencem in družabno srečanje.

V nedeljo, 20. maja 2018, so se starodobna vozila popeljala do parka Arboretum Volčji potok, kjer so bila razstavljena na zelenicah ob vhodu v park. Predstavitev smo uradno odprli z nagovori predsednika društva g. Miroslava Vrhovnika, predsednika Zveze Starodobnih vozil Slovenije g. Janka Uratnika, predsednika zveze starodobnih vozil Hrvaške g. Antuna Presečkega in direktorja Arboretuma Volčji potok g. Aleša Ocepka. Temu odprtju je slidila še podelitev priznaj Zveze SVS vsem udeležencem revije, saj je ta revija del štafete Zveze SVS od Pirana do Goričkega. Ob 14.uri smo izvedli še modna revija starodobnih oblačil udeležencev revije z zelo zanimivimi oblačili iz obdobja posameznih starodobnih vozil.

Kljub manjši plohi v sobotnem popoldnevu, je celotna revija minila v izredno lepem vremenu in prijetnem vzdušju.

Za uspešno izvedbo letošnje revije se zahvaljujemo vsem udeležencem, članom našega društva in sponzorjem.

Na koncu smo si vsi zaželeli, da se tretji majski vikend v letu 2019 znova srečamo.


Eco resort - začetek revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Eco resort - dogajanje
Foto: Drago Metljak

Izlet udeležencev
Foto: Janez Kukec Mezek

Eco resort - modna revija
Foto: Janez Kukec Mezek

Eco resort - podelitev priznanj
Foto: Janez Kukec Mezek

Arboretum Volčji potok - prihod udeležencev
Foto: Janez Kukec Mezek

Arboretum Volčji potok - odprtje revije
Foto: Janez Kukec Mezek
 
Arboretum Volčji potok - modna revija
Foto: Janez Kukec Mezek

Štafeta zveze SVS od Pirana do Goričkega
6. maj 2018

Člani Društva starodobnih vozil Kamnik smo v nedeljo, 6. maja 2018, pridružili štafeti zveze SVS od Pirana do Goričkega. Zveza SVS je pripravila skupino prireditev v okviru Evropskega leta kulturne dediščine. Posamezne aktivnosti se bodo odvijale vse do letošnje jeseni, ko se bodo zaključile na Goričkem.

Zbrali smo se v Eco Resortu, kjer smo že lahko občudovali svoje starodobne motorje in avtomobile in se nato z njimi odpeljali do Črnivca, kjer smo se srečali z organizatorje tokratnega dogodka, člani Društva ljubiteljev kulturne in tehnične dediščine - Zgornjesavinski Starodobniki ter skupno nadaljevali pot do Gornjega Grada.

V Gornjem Gradu smo si z imenitnim vodstvom ogledali katedralo, pozdravil pa nas je tudi župan občine Gornji Grad g. Stanko Ogradi in jo predstavil.

Od tu smo se ob Dreti odpeljali do Nazarij, kjer smo si ogledali zelo zanimiv muzej lesarstva, nato pa nadaljevali vožnjo do lovskega doma v Rečici ob Savinji, kjer je potekalo družabno srečanje.

Zahvaljujemo se organizatorju srečanja, kolegom iz društva Zgornjesavinski starodobniki, občini Gornji Grad in muzeju lesarstva iz Nazarij. Bilo je zelo zanimivo in prijetno.

 
Slikovno poročilo

Foto: Janez Kukec Mezek
 

Mednarodna revija starodobnikov
19. do 21. maj 2017

Društvo starodobnih vozil Kamnik, je od 19. do 21. maja 2017 izvedlo Mednarodno revijo starodobnikov DSV Kamnik 2017, na kateri se je skupaj predstavilo 100 starodobna vozila. Letos je na prireditvi sodeloval najstarejši motor iz leta 1903 - Lavrin Klement BZ 331 ccm, najstarejši avtomobil pa je bil Ford T touring cabrio 1600 ccm – replika, ki je v 70 % izdelan iz lesa. V tem avtomobilu sta se popeljala tudi predsednik državnega zbora g. Milan Brglez in župan občine Kamnik g. Marjan Šarec.

Letošnja revija, ki je bila že osma mednarodna revija v naši organizaciji, je potekala po drugačnem konceptu, kot prejšnje. V želji, da bi si avtomobile lahko ogledalo kar največje možno število gledalcev, smo celotno prireditev izvedli v parku Arboretum Volčji potok. Ravno tako so se letos revije lahko udeležili tudi vsi člani našega društva, tudi s starodobnimi vozili, proizvedenimi po letu 1945.

Revija se je začela v petek, 19. 5., popoldne s prihodom tujih udeležencev v Eko resort pod Veliko planino in uradno in slovesno otvoritvijo, s pozdravnim nagovorom predsednika državnega zbora g. Milana Brgleza in župana Občine Kamnik g. Marjana Šarca. Odprtju je sledilo spoznavno srečanje udeležencev.

Revija se je nadaljevala v soboto, 20.5., v parku Arboretum Volčji potok, kjer je bila otvoritev revije in razstava starodobnikov na zelenicah parka. Obiskovalce so razveseljevali lajnarji, “kunštni prleki-Prleška republika”, z izžrebano vstopnico so se lahko obiskovalci popeljali s starodobnikom po parku. V popoldanskih urah so se starodobniki popeljali do Eko resorta, kjer je ob 16. uri potekala porok izžrebanega para, ob 18. uri pa smo izvedli modna revija starodobnih oblačil udeležencev revije, ki ji je sledilo družabno srečanje.

V nedeljo, 21.5. so bila vozila zopet razstavljena po parku Arboretum, kjer smo ob 15. uri izvedli tudi modno revijo starodobnih oblačil udeležencev revije, nato pa so se starodobniki popeljali do Eko resorta, kjer se je letošnja revije zaključila.

S starodobniki smo k poroki popeljali mladoporočence v Arboretumu in v Eco Resortu, tako, da smo si edini, da je bila letošnja prireditev, kljub dežju v soboto, najlepša doslej.

Revija je bila tudi že tretje leto uvrščena v koledar FIVE.

 
Prvi vtisi

Foto: Janez Kukec Mezek
 

Starodobniki na Strmolskem dnevu
11. sepember 2016

Društvo starodobnih vozil Kamnik se je s svojimi vozili in sponzorji udeležilo Strmolskega dne, ki ga je v nedeljo, 11. septembra 2016, organiziral JGZ Brdo.

 
Foto: Janez Kukec Mezek
 

Mednarodna revija starodobnikov
20. in 22. maj 2016

Društvo starodobnih vozil Kamnik je v čudovitem vremenu od 20. do 22. maja 2016 organiziralo Mednarodno revijo starodobnikov DSV Kamnik 2016, do letnika 1945.

To je edinstvena tovrstna revija v Sloveniji, ki se je pričela v petek, s sprejemom tujih udeležencev v Domu kulture v Kamniku in nadaljevala v soboto zjutraj ob 9. uri s startom prve kolone motoristov, kadilakov in druge kolone avtomobilov starodobnikov. Koloni sta se ustavili v centru Kamnika, kjer je bila predstavitev vozil in ob 10,30 uri slavnostna otvoritev revije, s pozdravom župana Kamnika Marjana Šarca, predsednika DSVK Miroslava Vrhovnika, predsednika SVS Janka Uratnika, podžupana občine Naklo Jare Renka, direktorice Zavoda za turizem in šport občine Kamnik Božene Peterlin in generalne sekretarke UNESCO za Slovenijo gospe Marjutke Hafner. Vse udeležence revije je blagoslovil tudi župnik Pavle Juhant. Koloni vozil sta ob 11. uri nadaljevali pot s postanki v Škofji Loki in v Naklem. V obeh mestih so vozila sprejeli in si ogledali navdušeni obiskovalci. Ob 19,30 uri je v Hotelu Marinšek potekal družabni večer s podelitvijo priznanj.

V nedeljo so ob 9,00 odhod kolone odpeljale proti Gradu Strmol, kjer so si udeleženci lahko ogledali gradu, nato pa nadaljevali pot do Parka Arboretum Volčji potok, kjer so bila vozila na ogled obiskovalcem parka.

Da je bila prireditev brezhibno izpeljana, v organizacijskem in varnostnem smislu, so nam na pomoč priskočili člani AMD društev Škofja Loka, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem ter člani gasilskega društva Naklo z varovanjem celotne poti in vozil udeležencev, saj je vrednost vozil neprecenljiva, podjetje Rodex s spremljevalnimi vozili obeh kolon in člani DSVK. Ne smemo pa pozabiti tudi na naše neprecenljive sponzorje in donatorje, župane in uslužbence občin, policije, Zavod za turizem in šport občine Kamnik, Arboretum Volčji potok in vseh ostalih, ki nam kakorkoli pomagajo izpeljati revijo.

O reviji je na svoji domači strani poročala tudi FIVA.

Hvala vsem za udeležbo in ogled in na svidenje naslednje leto.


Predvečer revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Začetek revije v Kamniku
Foto: Janez Kukec Mezek

Med potjo
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Škofji Loki
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Naklem
Foto: Janez Kukec Mezek
Drago Metljak

Družabni večer
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek na gradu Strmol
Foto: Janez Kukec Mezek
 
Zaključek v Arboretumu Volčji potok
Foto: Janez Kukec Mezek

Predstavitev knjige
Matija Šalehar: Norton - Made in Birmingham II. - Plenilec z Otoka
13. maj 2016 ob 19. uri

V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik je v petek, 13. maja 2016, ob 19. uri avtor Matija Šalehar predstavil svojo drugo knjigo Norton - Made in Birmingham II. - Plenilec z Otoka

Avtor je pred leti pripravil knjigo o zgodovini znamenitega britanskega motocilka BSA, ki je bila zelo uspešna. V svoji drugi knjigi pa se je posvetil zgodovini drugega britanskega motorja, Nortona. Gre za zgodovino motorjev, ki jih odlikuje lepota izdelave in zanesljivost delovanja, zaradi česar so dolga leta pobirali lovorike na vseh motorističnih tekmovanjih. Od tod tudi naslov knjige: Plenilec z Otoka. Izid knjige je podprlo naše društvo.

Predstavitev je vodil in se z avtorjem pogovarjal France Malešič. S prijetnim klepetom smo se sprehodili skozi zgodovino Nortona, pa tudi drugih britanskih motociklističnih legan, istočasno pa smo spoznali še precejšenj del avtorjevega življenja.

Bilo je zelo prijetno in vsem, ki se dogodka niso udeležili, je lahko žal.


Kratka reportaža
Foto: Janez Kukec Mezek
Članki o predstavitvi:
- stran Občine Kamnik
- stran TIC Kamnik

Društvo na dnevu varne vožnje za motoriste
Avto Krka, 16. april 2016

Predstavniki društva so se udeležili vsakoletne akcije Dan verne vožnje za motoriste, ki jo vsako leto v več slovenskih krajih organizira Avto Krka.

Na prireditvi smo pokazali nekaj starodobnih motorjev in avtomobilov, predstavili prihajajočo revijo starodobnih vozil "A" v Kamniku, avtor Matija Šalehar pa je predstavil svojo novo knjigo Norton - Made in Birmingham II. - Plenilec z Otoka

Na domači strani Avto Krke so na razpolago kratek film s tega dogodka in večje število fotografij.

KAMFEST 2015
7. do 16. avgust 2015

Hotel Malograjski Dvor in Društvo starodobnih vozil Kamnik vabita 7. avgusta ob 18. uri na odprtje razstave edinstvenih starodobnih motorjev znamke INDIAN ter razstavo fotografij starodobnih vozil in motorjev slovenskega fotografa Kukec Mezek Janeza ter novinarsko konferenco, kjer bo na novinarska vprašanja odgovarjal lastnik ene najlepših zbirk motorjev Indian v Evropi, g.Samo Rančigaj.

Razstavi bosta na ogled vse dni festivala.

Zgodovina INDIAN motorjev sega v leto 1901 in veljajo za prve motorje v Ameriki. Izdelovalo jih je podjetje Springfield, ki je postalo vodilno v svetu motociklov. 1911 so pobrali vse tri medalje na dirki Isla of Man. Najpopularnejša modela sta bila SCOUT in CHIEF. Leta 1940 so prodali prav toliko motorjev kot močan Harley Davidson.

Mednarodna revija starodobnikov "A"
23. in 24. maj 2015

Letošnja revija je kot prva slovenska prireditev za starodobna vozila vpisana v koledar prireditev Mednarodne zveze starodobnih vozil FIVA.

Društvo starodobnih vozil Kamnik je 22.-24. maja 2015 organiziralo že tradicionalno Mednarodno revijo starodobnikov "A" z vozili izdelanimi do leta 1940. Prireditev se je pričela v petek, 22. maja, s sprejemom tujih udeležencev v Hotelu Malograjski dvor v Kamniku, prijeten večer so popestrili nastopi »kunštnih prlekov« s Prleško republiko, članice orietnalske plesne skupine Mitva iz Ježice in Majči s harmoniko, ki so dodobra ogreli prisotne.

Resni del revije se je začel v soboto zjutraj, na parkirišču pred vhodom v Arboretum Volčji potok, kjer so se začeli zbirati starodobni avtomobili in motorji in vožnjo nadaljevali do mestnega jedra Kamnika. Tam jih je pričakala množica navdušencev, ter priznani dixiland ansambel Stari mački, sprejel in pozdravil jih je župan občine Kamnik g. Marjan Šarec, v.d. direktor ZTŠK Franci Kramar, predsednik DSVK Miro Vrhovnik, predsednik SVS g. Janko Uratnik, tudi v imenu FIVE, prireditev pa je povezoval g. Tone Ftičar.

Iz Kamnika je koloni vozil pot vodila najprej po izredno slikovitih stranskih cestah v občino Škofjo Loko, kjer so nas v starodavnem mestu prisrčno sprejeli, s pozdravom župana g. Miha Ješeta in blagoslovom župnika Pavleta Juhanta. Pot smo nadaljevali proti Kranju, po krajši poti je sledil postanek v starem mestnem jedru Kranja, kjer si je vozila ogledala množica kranjčanov, udeležence pa je pozdravil podžupan Mestne občine Kranj g. Boris Vehovec . Sobotna pot se je končala na Gradu Brdo, kjer so ob večerji igrali Stari mački, zaplesale so Country Mačke plesalke iz Kranja, vsi sodelujoči pa so dobili spominska priznanja.

Nedelja se je začela z ogledom posestva Brdo in nadaljevala s kratko vožnjo do Šenčurja, kjer je občina pripravila sprejem za udeležence s pozdravom podžupana g. Aleša Perič Močnika, godbo, mažoretkami, folklorno skupino, konjeniki in tradicionalno pogostitvijo .Zaključna slovesnost za udeležence revije je bila v cvetočem parku Arboretum, s kosilom in prijetnem druženju.

Medijsko podporo so prireditvi nudili Radio Gorenc, Radio Sora, Radiu 1, vsi lokalni tiskani mediji, prispevek z revije so predvajali na RTV 1- oddaja Na lepše, POP TV, Planet TV in NET TV – oddaja Starodobnik.

Seveda pa celotne prireditev ne bi bilo mogoče izvesti brez vdanih članov kluba, simpatizerjev in sponzorjev prireditve. Ravno tako se zahvaljujemo tudi vsem obiskovalcem revije, predvsem v Kamniku, Škofji Loki in Kranju, ki so si kljub, ne ravno veselemu deževnemu vremenu, prišli ogledati starodobne lepotce in tako dali celotni prireditvi pravo težo.

Iskreno se zahvaljujem vsem predstavnikom sodelujočih občin, zvezi SVS, Avto moto društvom Kamnik, Škofja Loka, Cerklje, Šenčur in Kranj in AMZS za brezhibno varovanje in usmerjanje kolone vozil ob pomoči Policije iz Kamnika, Škofje Loke in Kranja, podjetju Rodex za spremljevalna vozila in motoristični skupini Harley Davidson, da so vsi udeleženci varno pripeljali do cilja.

Vabimo vas na 7 mednarodno revijo starodobnikov »A«, v maju 2016, s še več domačimi in tujimi udeleženci in obiskom krajev, ki jih še nismo obiskali.


Predvečer revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Začetek revije v Arboretumu
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Kamniku
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Škofji Loki
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Kranju
Foto: Janez Kukec Mezek

Vozila pri Gradu Brdo
Foto: Janez Kukec Mezek

Večer v hotelu Brdo
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Šenčurju
Foto: Janez Kukec Mezek
Drago Metljak

Vozila v Arboretumu Volčji potok
Foto: Janez Kukec Mezek
 
Na poti
Foto: Janez Kukec Mezek
Drago Metljak
 

Mednarodna revija starodobnikov "A"
24. in 25. maj 2014

Tradicionalna mednarodna revija strarodobnikov »A« se je začela v petek 23.5. s sprejemom tujih udeležencev v Gostilni Repnik, nadaljevala pa v soboto, 24., in nedeljo, 25. maja. Posebnosti revije sta bili izbor vozil, omejen do letnika 1940, ter sam obseg prireditve, ki je trajala dva dni in se je odvijala v občinah Kamnik, Kranj, Cerklje in Šenčur.

Na lepo sončno soboto so se zbrali res najstarejši avtomobili in motorji v dinozavrsko obarvanem Arboretumu in se popeljali do mestnega jedra Kamnika. Tam jih je pričakala množica navdušencev, sprejel jih je župan občine g. Marjan Šarec, pozdravil sta jih je tudi župan Občine Cerklje g. Franc Čebulj in podžupan Mestne občine Kranj g. Bojan Homan, predstavniki TIC-a pa so voznike pogostili z okusi Kamnika in jih popeljali na ogled po mestu. Organizatorji prireditve so vsakega udeleženca tudi posebej predstavili, povedali osnovne karakteristike vozila, ter ga povprašali o njegovih posebnostih ali zanimivostih. Vse udeležence in vozila je kot običajno blagoslovil tudi g. Pavle Juhant.

Letos smo lahko občudovali resnično lepo ohranjena vozila, ki so prišla iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Nemčije. Najstarejši in edinstven avtomobil je bil iz davnega leta 1904, znamke Corre, ki je prišel iz Madžarske, najstarejši motor pa iz leta 1909 iz Hrvaške. Najdlje je prepotoval Mercedes, ki je prišel iz Nemčije in prevozil kar 1060 kilometrov. Tudi domačinov ni manjkalo med udeleženci, predvsem je bilo veliko motoristov. Veliko zanimanja so poželi tudi Cadillaci, ki so spremljali kolono in vozili posebne goste. Revije se je vsega skupaj udeležilo 57 starodobnih vozil (od tega je bilo 38 najstarejših vozil) in 11 motorjev, skupaj s spremljevalnimi vozili pa jih je bilo okoli 100. Tako je Kamnik gostil kar 250 vseh udeležencev revije.

Iz Kamnika je udeležence pot vodila najprej v občino Cerklje, kjer se je ustavili v vasi Adergas. Vozila so se ustavila pri Domačiji Vodnik, kjer je udeležence še enkrat pozdravil župan Občine Cerklje g. Franc Čebulj in kjer so se lahko okrepčali pred nadaljevanjem poti proti Kranju. Po krajši poti je sledil postanek v starem mestnem jedru Kranja, kjer si je vozila lahko ogledala množica kranjčanov, udeležence je ponovno pozdravil podžupan Mestne občine Kranj g. Bojan Homan, zanje pa je bil organiziran tudi zelo zanimiv ogled Kranja. Sobotna pot se je končala na Gradu Brdo, kjer so vozniki in sopotniki prenočili in kjer je bilo zvečer družabno srečanje za vse udeležence.

Nedelja se je začela s kratko vožnjo do Šenčurja, kjer je občina pripravila sprejem za udeležence s krajšim kulturnim programom. Sledila je vožnja v občino Cerklje, kjer je kolono pričakala godba na pihala, udeleženci pa so si lahko pod vodstvom ogledali lepote in znamenitosti kraja.

Prireditev so spremljali na Radiu Gorenc in Hitu, revijo so opazili na Radiu 1 in Valu 202, ter prispevek revije predvajali na RTV 1, POP TV in Planet TV. Številni obcestni navdušenci so posnetke revije starodobnih vozil že pridno objavili na youtubu. Seveda pa celotne prireditev ne bi bilo mogoče izvesti brez vdanih članov kluba in sponzorjev prireditve.

Zaključna slovesnost za udeležence revije je bila v parku Arboretum, kjer so se zelo potrudili s cvetlično okrasitvijo vozil. Vidno utrujeni, a zadovoljni udeleženci so bili polni hvale nad lepotami naše dežele, ter nad organizacijo prireditve in vsi v en glas so potrjevali svoj prihod tudi naslednje leto.


Predvečer revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Začetek revije v Arboretumu
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Kamniku (1)
Foto: Simon Podgoršek

Postanek v Kamniku (2)
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Adergasu
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Kranju
Foto: Janez Kukec Mezek

Vozila pri Gradu Brdo
Foto: Janez Kukec Mezek

Večer na račjem otoku
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Šenčurju
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Cerkljah
Foto: Janez Kukec Mezek

Vozila v Arboretumu Volčji potok
Foto: Janez Kukec Mezek

Zaključek revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Leon Ambrož - In Memoriam

Razžalostila nas je novica, da je umrl najstarejši član Društva starodobnih vozil Kamnik in Zveze Starodobnih vozil Slovenije, g. Leon Ambrož.

G. Ambrož je bil rojen 24. septembra 1913. Življenje je kot avtomehanik posvetil avtomobilom, istočasno pa je aktivno tekmoval kot voznik relijev.

V zadnjih letih nas je s svojim humorjem in življensko modrostjo razveseljaval na revijah starodobnih vozil in na srečanjih društva, ko je vedno znova člane bodril in vzpodbujal k novim aktivnostim.

Mednarodna revija starodobnikov "A"
23. in 24. maj 2013

Društvo starodobnih vozil Kamnik je v maju izvedlo 4. mednarodno revijo starodobnikov »A« in druženje pred tem.

Na dan pred revijo, v petek, 23. maja, so udeleženci revije začeli prihajati v park Arboretum že po 14. uri. Spoznavni večer se je začel ob 18. uri.

Sama revija je potekala v čudovitem sončnem vremenu v soboto, 23. maja. Udeleženci so se z vozili zbrali v parku Arboretum, kjer je bila najprej verifikacija udeležencev, nato posvet z vodstvom, temu pa bo sledilo formiranje kolone starodobnih motorjev in vožnja proti centru Kamnika ter formaranje kolone starodobnih avtomobilov in vožnja proti centru Kamnika. Tam smo zbranim kamničanom predstavili čudovite primerke starodobnih motorjev in avtomobilov. Tu so se reviji pridružili tudi veleposlaniki in drugi visoki gostje. Udeležence in goste je razveseljeval tudi nastop kamniške godbe.

Malo pred 13. uro je sledila otvoritev 4. mednarodne revije starodobnikov "A" DSV Kamnik 2013 s pozdravnimi nagovori predsednika DSV Kamnik g. Miroslava Vrhovnika, župana Kamnika g. Marjana Šarca, predstavniki udelžencev iz drugih držav in blagoslovom kolone, ki ga je opravil stalni spremljevalec revije starodobnikov g. Pavle Juhant.

Ob 16. uri sta obe koloni odpeljali proti parku Arboretum.

Letos so starodobni motorji in avtomobili zapeljali po notranjem delu parka Arboretum in se nato v drevoredu predstavili številnim obiskovalcem parka.


Predvečer revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Kamniku
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Arboretumu Volčji potok
Foto: Janez Kukec Mezek

Zaključek revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Mednarodna revija starodobnikov "A"
18. in 19. maj 2012

Društvo starodobnih vozil Kamnik je v maju izvedlo 3. mednarodno revijo starodobnikov »A« in druženje pred tem.

Na dan pred revijo, v petek, 18. maja, so udeleženci revije začeli prihajati v park Arboretum že po 14. uri. Spoznavni večer se je v šotoru v parku Arboretum začel ob 18. uri v sodelovanju z radiom in TV Veseljak.

Sama revija je potekala v čudovitem sončnem vremenu v soboto, 19. maja. Udeleženci so se z vozili zbrali v parku Arboretum, kjer je bila najprej verifikacija udeležencev, nato posvet z vodstvom, temu pa bo sledilo formiranje kolone starodobnih motorjev in vožnja proti centru Kamnika ter formaranje kolone starodobnih avtomobilov in vožnja proti centru Kamnika. Tam smo zbranim kamničanom predstavili čudovite primerke starodobnih motorjev in avtomobilov. Tu so se reviji pridružili tudi veleposlaniki in drugi visoki gostje. Udeležence in goste je razveseljeval tudi nastop kamniške godbe.

Malo pred 13. uro je sledila otvoritev 3. mednarodne revije starodobnikov "A" DSV Kamnik 2012 s pozdravnimi nagovori predsednika DSV Kamnik g. Miroslava Vrhovnika, župana Kamnika g. Marjana Šarca, predstavnika udelžencev iz Češke in Italije in blagoslovom kolone, ki ga je opravil stalni spremljevalec revije starodobnikov g. Pavle Juhant.

Po 13. uri sta obe koloni odpeljali proti hipodromu v Komendi, kjer je udeležence pozdravil Župan Komende g. Tomaž Drolc in kjer smo si ogledali konjušnico KK Komenda. Ob 16. uri bosta obe koloni odpeljali proti parku Arboretum.

Letos prvič so starodobni motorji in avtomobili zapeljali po notranjem delu parka Arboretum in se nato v drevoredu predstavili številnim obiskovalcem parka. Delavci parka so jih tudi okrasili s čudovitimi poročnimi aranžmaji.


Predvečer revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Kamniku
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Komendi
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Arboretumu Volčji potok
Foto: Janez Kukec Mezek

Zaključek revije
Foto: Janez Kukec Mezek
 

Izlet v Subotico in na Madžarsko
10. - 12. junij 2011

Kot vsako leto doselj je društvo aktivnosti z revijo zaključilo na zelo prijeten način z izletom. Tokrat so se člani in prijatelji društva popeljali v Subotico in njeno okolico ter na Madžarsko. Udeleženci so se seznanili z zgodovino, kulinariko in kulturo Madžarske ter obiskali g. Istvana Kisaptija, kjer so si ogledali njegovo delavnico in izjemne primerke starodobnih vozil, ki jih v njej obnavlja.


Foto: Dora Mezek Kukec

Foto: Gašper Kukec Mezek

Foto: Janez Kukec Mezek

Mednarodna revija starodobnikov "A"
20. in 21. maj 2011

Društvo starodobnih vozil Kamnik je v maju počastilo desetletnico svojega obstoja in delovanja z 2. mednarodno revijo starodobnikov »A« in druženjem pred tem.

Na predvečer revije, v petek, 20. maja, so se v šotoru, postavljenem pri Termah Snovik, zbrali člani društva, prijatelji in gosti. Druženje, na katerem je bilo prisotno tudi vodstvo Zveze SVS s predsednikom g. Jankom Uratnikom na čelu, in župan Občine Kamnik, g. Marjan Šarec, je bilo namenjeno spoznavanju udeležencev revije in pregledu preteklih deset let dela. V šotoru je bila na ogled tudi razstava fotografij detaljev starodobnih vozil, ki jih je v zadnjih štirih letih pri sodelovanju v delu društva posnel g. Janez Kukec Mezek.

Ob kulinaričnih posebnosti štirih slovenskih pokrajin (Prlekije in Prekmurja, Primorske, Štajerske, Dolenjske in Gorenjske), ki so jih delno prispevali udeleženci revije, je društvo podelilo priznanja svojim najzaslužnejšim članom, sponzorjem in nekaterim ustanovam ter podjetjem, brez katerih bi bilo delovanje društva dosti težje. Med nagrajenimi je bil tudi podpredsednik Zveze SVS, g. Vladimir Perkič, in pa občina Kamnik, v imenu katere se je za priznanje zahvalil župan g. Šarec. Celoten večer sta popestrila še g. Bojan Šulek in g. Tomi Vrlič, ki sta vse prisotne dobro nasmejala.

Sama revija se je odvijala v soboto, 21. maja, v čudovitem vremenu. Udeleženci so se s svojimi vozili zbrali pri Tenis klubu Duplica, ki je že drugo leto zapored odstopil svoje igrišče za zbor in razvrščanje vozil. Po registraciji in običajnih postopkih pred takimi prireditvami, je proti centru Kamnika najprej odpeljala kolona starodobnih motorjev, nekaj časa za njo pa še avtomobilov. Kot običajno je pot vodila skozi mesto, tako da si je vozila lahko med vožnjo ogledalo več obiskovalcev.

Na Glavnem trgu v Kamniku je sledila kratka predstavitev sodelujočih vozil, nato pa postanek, namenjen ogledu vozil. Tu so se reviji pridružili tudi veleposlaniki Avstrije, Venezuele in Madžarske, vojaški ataše Nemčije, ekonomski ataše Turčije, atašeja Bosne in Hercegovine in Makedonije ter konzula Filipinov in Jordanije. Seveda je bila za društvo izredno pomembna tudi prisotnost župana občine Kamnik, g. Marjana Šarca, ki je kljub obilici drugih zadolžitev z revijo preživel velik del dneva. Tu je potekal tudi program, v katerem je sodelovala Kamniška godba, revijo pa so pozdravili tudi predstavniki sodelujočih društev iz tujine (Deželni klub Steiermark Nord iz, s Kamnikom pobratenega, mesta Trofaiach, Veteran CarCluba Jičin iz češkega mesta Jičin in g. Istvan Kisapati iz Madžarske) ter župan občine Kamnik.

Po tem programu se je obisk Kamnika zaključil in koloni vozil in motorjev sta krenili prek Godiča proti Arboretumu Volčji potok, kjer so se vozila razporedila po drevoredu ob vhodu v park in kjer so si jih lahko ogledali tudi udeleženci pohoda nordijske hoje v organizaciji časopisa Dnevnik, ki so tu zaključili svoj pohod. Po postanku v tem lepem okolju so se vsa vozila vrnila nazaj na igrišče Tenis kluba Duplica v Šmarco, kjer so vsi udeleženci prejeli pokale in medalje in kjer se je letošnja revija zaključila.

Letošnja druga mednarodna revija starodobnikov »A« je v Kamnik pripeljala 34 avtomobilov in 26 motorjev z letnico izdelave pred letom 1940. Izven osnovnih dveh kolon je sodelovalo še več nekoliko mlajših starodobnih vozil. Najstarejši sodelujoči avtomobil je bil Panhard Vagonette iz leta 1897, ki ga je pripeljal lastnik g. Istvan Kisapati iz Madžarske, najstarejši motor pa Lavrin Klement iz leta 1903, lastnika Franca Šibala. Žal zaradi bolezni na revijo nista prispela g. Jan Zapotocky z Renault tip C z letnico izdelave 1903 in g. Joseph Kisapati z motorjem Lavrin Klement iz leta 1902. Oba obljubljata, da se bosta reviji pridružila naslednje leto. Med motorji in avtomobili smo letos videli kar tretjino vozil, ki se revije do sedaj še niso udeležila, kar je naredilo to revijo še bolj zanimivo.

Obeti za naslednjo revijo v letu 2012 so vsekakor zelo dobri, tudi zaradi podpore, ki jo je društvu obljubil župan občine Kamnik in sponzorjev, ki so pripravljeni podpreti prizadevanja društva, da bi tretjo nedeljo v maju v Kamnik pripeljali še več tehničnih čudes iz preteklega in predpreteklega stoletja. Stroški takega dogodka so seveda izredno visoki in brez podpore občine Kamnik in podjetij, kot so Calcit, Zavarovalnica Triglav, Avto Lev d.o.o. podružnica Vrhnika, Abanka in drugih, društvo tega zalogaja ne bi bilo sposobno. Omeniti moramo tudi vse člane društva, njihove sorodnike in prijatelje, ki so s svojim prostovoljnim delom revijo izpeljali.

Ob desetletnici delovanja lahko Društvu starodobnih vozil Kamnik, ki ga že od ustanovitve izredno uspešno in zagnano vodi predsednik g. Miroslav Vrhovnik, zaželimo še čimveč uspešnih let.


Predvečer revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Priprave na revijo
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Kamniku
Foto: Janez Kukec Mezek

Pot do Arboretuma
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Arboretumu Volčji potok
Foto: Janez Kukec Mezek

Zaključek revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Mednarodna revija starodobnikov "A"
21. in 22. maj 2010

Gre za revijo vozil, ki so bila izdelana pred drugo svetovno vojno. Prvi dan, 21. maj je namenjen prihodu vozil in gostov na zbirno mesto, ki je bilo v Šmarci, pri gostilni Špajza. Vozila, ki so na revijo prihajala tako iz Slovenije, kot tudi iz Avstrije in Češke. Letos se je prijavilo več kot štirideset avtomobilov in dvajset motorjev. Prvi dan prireditve je DSV Kamnik podpisal dogovor o sodelovanju z prijateljskim klubom starodobnikov iz češkega mesta Jičin. Ta dan je bila za goste tudi pokrajinska kulinarična pogostitev.

V letošnjem letu je DSV Kamnik pripravil še večjo in prestižnejšo prireditev, ki je iz prejšnjega festivala prerasla v revijo.

Osrednja predstavitev starodobnih vozil (motorjev in avtomobilov) je potekala v soboto 22. maja.

Kolona starodobnih motoristov je izpred gostilne Špajza v Šmarci proti Kamniku odpeljala ob 10.00 uri, avtomobili po ob 10.30 uri. Kolona vozil se je pripeljala do Glavnega trga, kjer je potekala predstavitev posameznih starodobnih vozil, pozdravil nas je predsednik DSV Kamnik, g. Vrhovnik, ter župan Kamnika. Razveseljevala nas je kamniška godba. Vozila so se nato po krožni vožnji razporedila po starem mestnem jedru, kjer so bila na ogled do 14.00 ure. Prireditvi so prisostvovali tudi veleposlaniki različnih držav in drugi visoki gosti.

Starodobna vozila predstavljajo ohranjanje tehnične kulturne dediščine, ki pa jo njihovi lastniki običajno popestrijo tudi z etnološko dediščino, saj se tudi sami oblečejo v oblačila iz časa, kot je njihov avto. Za Kamnik, ki se rad pohvali s svojo kulturno dediščino, je to še kako zanimivo doživetje.

Kasneje, v popoldanskem času, se je kolona starodobnih vozil z gosti odpeljala še v Arboretum Vočji potok, ki so si ga tudi udeleženci ogledali. Končna postaja je bila spet v Šmarci, pred gostilno Špajza, kjer se je celotna prireditev tudi končala.

Vsako leto je prireditev kvalitetnejša in ima več občudovalcev, ker prirediteljem uspeva, da na ogled privabijo še več zanimivih in lepo ohranjenih starodobnikov. Kultura obnavljanja in zbiranja starodobnih vozil je sicer v Sloveniji precej mlada in sega v osemdeseta leta prejšnjega stoletja. V zadnjem desetletju pa je dosegla velik razmah in nekateri navdušeni ljubitelji so lastniki tudi več deset starodobnih vozil.

In kako bi si lahko domislili bolj primeren kraj za njihovo revijo, kot je mesto Kamnik in romantični Arboretum.


Predvečer revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Dogajanje v Kamniku
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Arboretumu
Foto: Janez Kukec Mezek

Zaključek revije
Foto: Janez Kukec Mezek

Obisk kluba Trofaiach
21. november 2009

Delegacija Društva starodobnih vozil Kamnik se je 21. novembra 2009 udeležila letnega zbora pobratenega kluba starodobnih vozil Trofaiach, ki se je pred kratkim osamosvojil.

Na sestanku, katerega se je udeležil tudi župan mesta Torfaiach g. Mario Abl, ki je aktivni član kluba, smo se dogovorili o udeležbi vozil kluba Trofaiah na mednarodni reviji starodobnih vozil A v Kamniku maja 2010.


Foto: Janez Kukec Mezek

Strokovna ekskurzija v Prago
11. do 14. junij 2009

Po zelo uspešno zaključenem 5. mednarodnem festivalu predvojnih starodobnih vozil smo se člani društva skupaj z nekaterimi sodelujočimi na festivalu ter gosti odpravili na ekskurzijo na Češko.

Pot nas je iz Kamnika vodila skozi Maribor, mimo Dunaja in Prage v Mlado Boleslavo, kjer smo si najprej ogledali muzej Škode, nato pa še proizvodnjo v tej tovarni. Sledil je obisk pri Odltimerskem društvu Sobotka in dogovor o nadaljnjem sodelovanju s tem društvom. Tako je že dogovorjena njihova pristonost na reviji starodobnih vozil leta 2010 v Kamniku. Po tem srečanju pa smo se, dodobra utrujeni odpeljali v Prago na zaslužen počitek.

Drugi dan je bil sestavljen iz vodenega ogleda Prage in gradu Karlštajn, tretji dan pa smo si med potjo proti domu ogledali še grad Konopište.


Foto: Gašper Kukec Mezek

Foto: Janez Kukec Mezek

5. mednarodni festival predvojnih starodobnih vozil
22. in 23. maj 2009

Edini tovrstni festival v Sloveniji, saj se ga lahko udeležijo le povabljeni lastniki starodobnih vozil, pri čemer je glavni kriterij starost vozila in njegova ohranjenost. Na letošnjem 5. mednarodnem festivalu je sodelovalo 26 lastnikov avtomobilov in 22 lastnikov motorjev iz Slovenije in Avstrije, ter večje število gostov festivala.

Del udeležencev festivala je v Kamnik prispelo že 22. maja popoldan, tako da so se zvečer v prostorih obnovljenega hotela Malograjski dvor udeležili podpisa listine o pobratenju Društva starodobnih vozil Kamnik z Deželnim klubom Steiermark Nord iz avstrijskega Trofaiacha in spoznavnega večera.

Sam festival je potekal v soboto, 23. maja. Udeleženci so začeli prihajati že zelo zgodaj, tako da smo ob 10. uri formirali kolono vozil po Šutni do stavbe pošte. Motorji in avtomobili v koloni so bili razvrščeni po letnici izdelave. Ko so bila vozila razporejena po Šutni (stari del Kamnika) je sledil kulturni program, nagovor predsednikov obeh pobratenih društev in župana občine Kamnik. V tem času so bila vozila na ogled velikemu številu kamničanov kar je potrdilo pravilnost odločitve, da se za Kamnik planira daljši postanek. Pred odhodom kolone iz Kamnika je vse udeležence festivala blagoslovil župnik iz Tunjic.

Ob 12.30 je kolona vozil odpeljala proti Arboretumu Volčji potok, kjer so imeli udeleženci možnost zapeljati skozi notranji del parka. Tu so se udeleženci festivala zadržali do 16. ure, ko se je kolona vozil skozi center Radomelj vrnila na izhodišče v Kamnik.

Festivala so se udeležili predvstavniki veleposlaništev Zvezne republike Nemčije, Združenih držav, Republike Turčije, Republike Srbije, Republike Bosne in Hercegovine, Republike Makedonije in Republike Italije. Svojo odstonost pa so opravičili predstavniki veleposlaništva Ljudske republike Kitajske.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem za sodelovanje na festivalu, ravno tako pa tudi Občini Kamnik, hotelu Malograjski dvor, Arboretumu Volčji potok in vsem sponzorjem za njihovo pomoč, brez katere je težko izvesti tako prireditev. Posebno zahvala gre krajevni skupnosti in prebivalcem Radomelj za izjemen sprejem. Zahvala seveda tudi vsem članom kluba in drugim, ki so sodelovali pri izvedbi.

Nekaj odmevov

Pobratenje s klubom iz Trofaiach
Foto: Janez Kukec Mezek

Priprave - zbiranje udeležencev
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Kamniku
Foto: Janez Kukec Mezek

Kolona vozil na kamniški obvoznici
Foto: Gašper Kukec Mezek

Odhod kolone iz Kamnika
Foto: Gašper Kukec Mezek

Prihod vozil v Arboretum
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Arboretumu Volčji potok
Foto: Gašper Kukec Mezek

Odhod vozil iz Arboretuma
Foto: Janez Kukec Mezek

Povratek vozil v Kamnik
Foto: Gašper Kukec Mezek

Zaključek festivala - prvič
Foto: Gašper Kukec Mezek

Zaključek festivala - drugič
Foto: Janez Kukec Mezek
Bilten festivala
Nekaj odmevov

Obisk delegacije Deželnega kluba Steiermark Nord, Trofaiach

Na dan žena, 8. marca 2009, je naše društvo in Kamnik obiskala delagacija Deželnega kluba Steiermark Nord, Trofaiach, ki jo je vodil predsednik kluba g. Wolfgang Ottrin. Delegacija si je najprej v Ljubljani ogledala nekaj starodobnih vozil, nato smo jo seznanili s traso 5. mednarodnega festivala predvojnih starodobnih vozil, ki bo potekal 23. maja 2009, za konec obiska pa so sledili razgovori o avtomobilih njihovega društva, ki se bodo udeležili tega festivala.


Foto: Janez Kukec Mezek

Sodelovanje z Deželnim klubom Steiermark Nord, Trofaiach

V letu 2008 je klub navezal stike z Deželnim klubom Steiermark Nord. Ta klub je član Avstrijskega združenja zgodovinskih vozil (Österreichische gesellschaft für historisches kraftfahrwesen) in deluje v mestu Trofaiach, ki je pobrateno s Kamnikom. Pohvalijo se lahko z nekaj izredno lepimi starodobnimi vozil, pa tudi z veliko aktivnostjo svojih članov

Predstavniki kluba so kolege v Trafaiachu obiskali dvakrat, in sicer najprej 12. julija v okviru širšega obiska predstavnikov občine Kamnik, nato pa še 14. novembra.

Na obiskih so se predstavniki klubov pogovarjali predvsem o medsebojnem sodelovanju in o udeležbi članov kluba iz Trofaiacha z njihovimi vozili na prihajajočem 5. mednarodnem festivalu starodobnih vozil DSV Kamnik 22. in 23. maja 2009.


Obisk 12. julija 2008
Foto: Janez Kukec Mezek

Obisk 14 novembra 2008
Foto: Janez Kukec Mezek

Ekskurzija v Muhlhausen 2008

13. in 14. junija 2008 so se člani društva udeležili ekskurzije v francosko mesto Mulhausen, znano po velikem muzeju starodobnih vozil.

Ekskurzija se je začela v Kamniku, od koder smo odpotovali do Strasbourga in si ga v zgodnjih jutranjih urah ogledali, nato smo nadaljevali pot do glavne točke poti: Mulhausna. Tu smo si ogledali muzej in proti večeru še stari del mesta ter prenočili. Naslednji dan nas je pot vodila prek Švice in Lihtenštajna nazaj v Kamnik.

Žal je fotoaparat ob prihodu v muzej starodobnih vozil začel delovati povsem po svoje in je zato fotografij od takrat dalje samo za vzorec, pa še najboljše niso.


Ekskurzija v Muhlhausen
Foto: Janez Kukec Mezek

4. mednarodni festival predvojnih starodobnih vozil
24. maj 2008

Edini tovrstni festival v Sloveniji, saj se ga lahko udeležijo le povabljeni lastniki starodobnih vozil, pri čemer je glavni kriterij starost vozila in njegova ohranjenost. Na letošnji 4. mednarodni festival smo povabili 20 lastnikov avtomobilov in 20 lastnikov motorjev iz Slovenije in tujine.

Udeleženci festivala so v Terme Snovik začeli prihajati že 23. maja popoldan, sam festival pa je potekal v soboto, 24. maja, ko smo se ob 9. uri zbrali v Termah Snovik in po blagoslovu vozil in vseh sodelujočih malo po 10. uri odpeljali proti Kamniku. Tu je bila na Glavnem trgu predstavitev sodelujočih vozil in pozdravni nagovor župana g. Toneta Smolnikarja. Ob 13. uri se je kolona vozil napotila proti Arboretumu Vločji potok, kjer je bil krajši postanek, nato pa se je kolona vrnila v Terme Snovik, kjer je bil zaključek festivala z družabnim srečanjem.

Zahvaljujemo so Občini Kamnik, Termam Snovik in Arboretumu Volčji potok za sodelovanje in pomoč pri izvedbi festivala, vsem sponzorjem za njihovo podporo, brez katere je težko izvesti tako prireditev, in vsem udeležencem ter gostom za dobro voljo in izredno prijeten ter uspel dogodek. Zahvala seveda tudi vsem članom kluba in drugim, ki so sodelovali pri izvedbi.


Priprave na start
Foto: Janez Kukec Mezek

Vožnja od Term Snovik do Kamnika
Foto: Janez Kukec Mezek

Postanek v Kamniku
Foto: Janez Kukec Mezek

Dogajanje v Arboretumu Volčji potok
Foto: Janez Kukec Mezek

Vožnja od Arboretuma do Term Snovik
Foto: Janez Kukec Mezek

Zaključek festivala 2008
Foto: Janez Kukec Mezek

3. mednarodni festival predvojnih starodobnih vozil

Izvedli smo ga 18. in 19. maja 2007.

Festivala se je udeležilo 20 avtomobilov in 20 motorjev iz Slovenije in tujine. Najstarejši avtomobil je bil iz leta 1889, najstarejši motor pa iz leta 1904. Najmlajši udeleženi avtomobil je bil iz leta 1945.

Na predvečer festivala v petek, 18. maja 2007, smo v Termah Snovik pripravili kulturni program za udeležence festivala iz Portoroža in Kopra, katerih vozila smo pripeljali v Terme Snovik z vlačilcem ter za udeležence iz Prekmurja in Štajerske, ki so svoja vozila pripeljali sami. Na kulturno prireditev so bili vabljeni tudi sponzorji in darovalci daril za srečelov, delavci prireditve in okoliški prebivalci.

V kulturnem programu so sodelovali: ljudske pevke Predice, devetošolke iz Osnovne šole Šmartno v Tuhinju, otroci iz iste osnovne šole, ki obiskujejo glasbeno šolo Kamnik, folklorna skupina mlajših deklic Kulturnega društva Tuhinjska dolina, motorist iz Lemarjev v Prekmurju in Vaški muzikantje.

Pot festivala je potekala iz Term Snovik prek centra Kamnika do Doma v Kamniški Bistrici in nato nazaj v Terme Snovik.


Kulturni program (18. maj 2007)
Foto: Janez Kukec Mezek

Festival (19. maj 2007)
Foto: Janez Kukec Mezek

Festival (19. maj 2007)
Foto: Miha Kukec Mezek

Koledar društva za leto 2007


Foto: Janez Kukec Mezek